Sałatka z łososiem i mango
Składniki
1 mango
4 - 5 płatów łososia wędzonego
1 mała sałata (dowolna)
Sos winegret:
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka drobno posiekanej bazylii
1 łyżeczka drobno posiekanej rukoli
1 łyżeczka drobno posiekanego koperku i pietruszki
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
szczypta rozmarynu
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj sos winegret łącząc ze sobą wszystkie składniki.

Mango obierz ze skórki. Pestka mango bardzo mocno trzyma się miąższu, więc ponacinaj owoc najpierw wzdłuż, na ćwiarteczki i podważ nożem przy zroście pestki z miąższem, po czym lekko oderwij kawałki owocu. Ćwiartki mango pokrój w cienkie paseczki, a następnie skrop je cytryną.

Sałatę umyj dokładnie w zimnej wodzie i pokrój w paski. Przełóż do miski i polej sosem winegret. Płaty łososia porwij na małe kawałki, poukładaj na wierzchu sałaty i ponownie lekko skrop cytryną. Dodaj paski mango i od razu podawaj z bagietką z masłem lub grzankami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
50 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Desery