Krewetki koktajlowe wstaw do miseczki z zimną wodą i odczekaj kilka minut aż się odmrożą. Możesz również wyjąć krewetki z zamrażarki dzień wcześniej i powoli odmrażać je w lodówce na sitku, aby woda mogła swobodnie ściekać.
Przygotowane krewetki odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do drugiej miseczki. Posiekaj czosnek, ostrą paprykę oraz koperek. Wymieszaj z krewetkami, dopraw sokiem z limonki, olejem oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Aby złagodzić ostrość, dopraw krewetki szczyptą cukru. Zamarynowane krewetki odstaw do lodówki na czas przygotowywania sałatki.
Przygotuj sałatkę: pomarańczę i grejpfruta umyj pod wodą i sparz skórkę we wrzątku. Ostrym nożem kuchennym zetnij skórę wraz z białą osłonką do czystego miąższu. Wytnij nożem cały miąższ z pomiędzy błon. Odłóż filety owocowe, z dwóch wyciśnij sok i wymieszaj go z oliwą. Przypraw szczyptą cukru i soli.
Sałatkę Verde przełóż do miski i wymieszaj z sosem cytrusowym. Następnie ułóż na półmisku i dekoracyjnie obłóż filetami z pomarańczy i grejpfrutów. Krewetki wyjmij z lodówki i posyp sałatkę. Na koniec posiekaj prażone PORADA KONTEKSTOWA - PRAŻENIE orzechy i dekoracyjnie posyp nimi sałatkę.