Sałatka z krewetkami i papają
Składniki
1 szkl. pokrojonej papai
2 pomidory lub 10 pomidorków koktajlowych
1 ogórek zielony
1 grejpfrut czerwony
12 krewetek
1 sałata rzymska
garść migdałów w płatkach
3 łyżki oliwy do smażenia
przyprawy: sól, pieprz świeżo zmielony
Sos:
1 płaska łyżeczka świeżego imbiru
6 łyżek śmietany
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
Opis

Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z oliwą z oliwek, dodaj imbir, sok z cytryny i przyprawy. Krewetki podsmaż na kilku łyżkach oliwy. Smaż je po kilka minut z każdej strony. Gdy strącą swa przezroczystość, możesz mieć pewność, że są gotowe. Czas smażenia krewetek zależy oczywiście od ich wielkości – smażone zbyt długo, staną się twarde.

Papaję obierz i pokrój na kawałki, pomidorki umyj i przekrój na połowy, ogórka umyj i pokrój w paski, wykrawając miąższ z pestkami. Grejpfruta obierz ze skóry i błon, a następnie podziel na cząstki. Liście sałaty umyj i osusz. Warzywa poukładaj na liściach sałaty, dodaj owoce i krewetki. Całość polej sosem ze śmietany i posyp płatkami migdałowymi.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 tygodnie temu
2 miesiące temu
20 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje