Sałatka z krewetkami i ośmiornicami
Składniki
​250 g ośmiorniczki baby
12 krewetek
2 cykorie białe
1/2 główki sałaty strzępiastej
1 papryka
1 ogórek
1 czerwona cebula
1/2 szkl. oleju słonecznikowego
przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
Sos winny:
5 łyżek soku z limonki
7 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej pietruszki
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Mrożone krewetki rozmroź w lodówce (najlepiej wyjmij krewetki dzień wcześniej i poczekaj, aż się rozmrożą w lodówce). Przygotuj ośmiorniczki, a następnie usmaż je na mocno rozgrzanym oleju (ok. 3 min), aż będą miękkie. Jeśli smażysz większe kawałki, możesz wydłużyć czas do 5 min. Uważaj jednak, żeby nie smażyć zbyt długo, ponieważ wówczas ośmiorniczki mogą stać się "gumowe". Najlepiej sprawdzaj miękkość podczas smażenia. Możesz też nakłuć najgrubsze miejsca ośmiorniczek widelcem (uważaj na olej, który może pryskać, kiedy ośmiorniczki zaczną puszczać soki) i przykryć patelnię pokrywką. Krewetki smaż ok. 1/2 min. Gotowe krewetki i ośmiorniczki zdejmij z patelni na papierowy ręcznik, odsącz z nadmiaru oleju i przypraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Przygotuj sos winny: sok z limonki wymieszaj z oliwą z oliwek, dodaj drobno posiekaną pietruszkę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Z cykorii wytnij gorzkie środki – 1 z nich pokrój w plasterki, natomiast liście sałaty porwij drobno w palcach. Paprykę dokładnie umyj, wyjmij gniazda nasienne i posiekaj w kostkę. Ogórka umyj i pokrój w półplastry. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie plasterki i przepłucz w lodowatej wodzie, odcedź. 

Wszystkie warzywa ułóż na talerzu, dodaj ośmiornice i obłóż je krewetkami. Polej sosem winnym. Danie podawaj z grzankami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
190 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
35 min.
Desery