Sałatka z krewetek
Składniki
6 obranych krewetek królewskich
150 g sera fety
1/4 słodkiej papryki
12 pomidorków koktajlowych
1 szkl. liści różnych sałat (rukola, roszponka, radicchio)
1 ząbek czosnku
1 pomarańcza
1 łyżeczka masła
sok z 1/2 cytryny
50 ml oliwy z oliwek
płatki chilli
Opis

Warzywa umyj. Pomidorki przekrój na pół, paprykę pokrój w paski. Z pomarańczy odkrój skórę i ostrym nożem wykrój cząstki z błon. Fetę pokrój w małą kostkę. Sałatę opłucz pod bieżącą wodą. Przygotowane składniki ułóż na talerzach.

Przygotuj krewetki: rozgrzej na patelni oliwę i masło, wrzuć krewetki i smaż je przez ok. 3 min. Następnie dodaj płatki chilli i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smaż aż krewetki staną się całkiem różowe. Zdejmij patelnię z ognia, polej krewetki sokiem z cytryny i zamieszaj. Nałóż ciepłe krewetki na przygotowane na talerzykach warzywa, polej oliwą ze smażenia i od razu podaj.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Sałatki
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Napoje
2 miesiące temu
120 min.
Zupy