Sałatka z kostkami pieczonej dyni
Składniki
200 g obranej dyni 
10 pomidorków koktajlowych 
1/2 czerwonej cebuli 
50 g łuskanych pestek z dyni 
250 g dowolnej mieszanki sałat 
30 ml oliwy z oliwek 
przyprawy: sól, pieprz i suszony tymianek do smaku 
Dressing: 
60 ml oliwy z oliwek 
30 ml soku z cytryny 
15 g miodu 
1/2 łyżeczki musztardy
Opis

Rozgrzej piekarnik do 190°. Dynię pokrój w 2 cm kostkę. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Przyprawione kostki dyni wymieszaj z oliwą z oliwek i rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw do piekarnika na 20 min. W tym czasie, na suchej patelni, upraż pestki z dyni. 

Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika i przestudź. Na talerzach rozłóż porcje sałaty. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pokrojoną w półplasterki cebulę. Następnie dodaj przestudzone kawałki dyni i pestki. 

Wymieszaj sok z cytryny, miód i musztardę. Cały czas mieszając dodaj powolutku oliwę z oliwek. Mieszaj energicznie do uzyskania konsystencji emulsji. Gotowym dressingiem PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING skrop sałatkę.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje