Przepisy Sałatka z komosy i pieczonej dyni

Składniki

1 kg dyni hokkaido (posiekanej)

2 cebule (czerwone)

1 łyżeczka kolendry (mielonej)

1 łyżeczka kminku

2 łyżeczki oliwy z oliwek

2 łyżeczki syropu klonowego

Sałatka

250 g komosy ryżowej

1 garść świeżej mięty

1 garść świeżych liści kolendry

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

sól morska

nasiona granatu

1 garść orzechów laskowych

Opis

Świeżą kolendrę mieloną możesz śmiało przygotować w domu. Należy ją podsmażyć przez kilka minut na patelni, uważając, aby jej nie przypalić. Następnie wystarczy umieścić ją w moździerzu i dokładnie rozetrzeć. Świeżo przygotowane przyprawy będą miały wyjątkowo piękny zapach, a ich smak będzie bardziej intensywny dzięki prażeniu. W ten sposób możesz udoskonalić praktycznie każdy przepis, w którym występują suszone zioła. 

Chcesz podkreślić smak orzechów? Upraż je na sucho, a następnie posiekaj. 

Komosa się rozgotowała? Nic nie szkodzi. Co prawda nie nada się już do tego przepisu, ale doskonale sprawdzi się w roli owsianki na słodko lub na słono. Zobacz nasz artykuł o gotowaniu ryżu, komosy i kaszy, aby zawsze uzyskiwać pożądany efekt. 

Jeśli masz resztki komosy i nie wiesz co z nią zrobić, nie wyrzucaj jej. Możesz śmiało wykorzystać ją jako zagęszczacz do zup (w zastępstwie mąki)

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2

Umyj dokładnie dynię, ale jej nie obieraj. Pokrój na kawałki i usuń nasiona.

3

Oczyść czerwoną cebulę, pokrój na małe kawałki. Wymieszaj z dynią.

4

Przygotuj sos z przypraw, oliwy z oliwek i syropu klonowego, a następnie przelej go do naczynia z cebulą i dynią. Rozłóż mieszankę na blasze do pieczenia przykrytej papierem.

5

Piecz przez 25 minut lub do momentu, aż dynia będzie gotowa. Czas przygotowania może się różnić w zależności od rozmiaru kawałków. Pieczona dynia powinna być chrupiąca i półmiękka w środku. Gdy będzie gotowa, wyjmij z piekarnika i odłóż do ostygnięcia.

6

Do garnka z wodą przesyp komosę ryżową, przykryj i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień na możliwie najniższy i gotuj przez 7-10 minut. Komosa nie powinna być rozgotowana.

7

Gdy komosa będzie gotowa, odlej z garnka wodę i odstaw do ostygnięcia.

8

Delikatnie posiekaj świeżą miętę i kolendrę, dodaj komosę ryżową wraz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i solą. Wymieszaj dokładnie.

9

Dodaj upieczoną dynię i wymieszaj delikatnie, aby się nie rozgniotła.

10

Udekoruj ziarnami granatu i posiekanymi orzechami laskowymi.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11-13.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
Tesco Święta takie jak lubisz

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11.2019-20.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4