Sałatka z kindziukiem, mozzarellą i jajkami
Składniki
120 g mozzarelli
10 plastrów kindziuka
1/2 ogórka
2 jajka
ok. 6 liści sałaty lodowej
Sos:
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki posiekanej pietruszki
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz
Opis
Piekarnik nagrzej do temp. 200°. Jajka ugotuj na twardo. Plastry kindziuka zwiń w rulon, poukładaj łączeniem do dołu na blasze wyłożonej folią do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aż się zarumienią. Ugotowane jajka obierz i pokrój na ćwiartki. Listki sałaty lodowej porwij w palcach. Ogórka umyj i pokrój w plastry.

Przygotuj sos: 4 łyżki oliwy wymieszaj z 2 łyżkami octu jabłkowego, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej pietruszki oraz łyżeczkę bazylii. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na sałacie lodowej poukładaj podpieczone plastry kindziuka, ogórka, ćwiartki jajek. Mozzarellę porwij w palcach i ułóż na warzywach. Całość polej sosem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Dania główne
2 miesiące temu
180 min.
Zupy