Sałatka z kiełkami brokułu, białą fasolą, zieloną papryką w ostrym dressingu
Składniki
20 g kiełków brokułu
300 g fasoli białej
500 g pomidorów
1 cebula
1 zielona papryka
Sos:
1/2 świeżego chilli
4 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu
pęczek świeżej pietruszki
przyprawy: sól, cukier, pieprz
Opis

Fasolę namocz na noc i ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Odcedź. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w talarki, paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wraz z kiełkami wrzuć do dużej miski i podrzuć kilka razy do góry, aby wszystko się ze sobą wymieszało.

Przygotuj sos: do miseczki wlej oliwę, sok z cytryny, ocet winny, dodaj obrany, posiekany drobno czosnek oraz drobno posiekane chilli (usuń pestki). Wkrój pęczek zielonej pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Sos dokładnie wymieszaj i wlej do miski z warzywami. Ponownie wszystko razem wymieszaj, podrzucając warzywa do góry. Przykryj miskę folią lub talerzem i schłódź w lodówce przez około godzinę, aby smaki się przeszły. Serwuj z ciepłymi grzankami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Zupy