Przepisy Sałatka z karmelizowanymi śliwkami
Składniki
250 g śliwek
150 g kiełbasy chorizo
150 g roszponki
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1 pomarańczowa papryka
1 czerwona cebula
garść pomidorków koktajlowych
świeży tymianek
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól
pieprz
Opis
  • Przed podaniem warto zadbać o odpowiednią porcelanę - najlepiej w delikatnym kolorze, który nie przyćmi naturalnego piękna potrawy. Wybierając naczynia do serwowania sałatki, warto postawić na dość szerokie, niezbyt głębokie miski i talerze - dzięki temu składniki będą dobrze widoczne, zachowają swój kształt i łatwiej będzie można wymieszać sałatę na talerzu.
  • Wybrałam paprykę w różnych kolorach - to urozmaicenie kolorystyczne, jak również smakowe. Kupując śliwki, warto wybrać owoce, które nie są zbyt miękkie - pozwoli to zachować ich kształt podczas karmelizowania i dzięki temu będą pięknie wyglądać na talerzu.
Sposób przygotowania
 alt=
1
Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w plasterki, a pomidory na pół.
 alt=
2
Śliwki przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
 alt=
3
Chorizo kroimy na niezbyt grube plastry.
 alt=
4
Na rozgrzanej patelni podsmażamy plastry kiełbasy (nie dodajemy tłuszczu - wytopi się z chorizo) i po chwili dodajemy połówki śliwek – smażymy, aż owoce lekko się skarmelizują, ale nie będą się rozpadać.
 alt=
5
W międzyczasie układamy na talerzu sałatę pomieszaną z gałązkami tymianku oraz przygotowane warzywa.
 alt=
6
Dodajemy śliwki i chorizo. Całość doprawiamy na talerzu sokiem z cytryny, oliwą, solą oraz pieprzem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8