Sałatka z kapusty pekińskiej
Składniki
1/4 kapusty pekińskiej
3 pomidorki koktajlowe
1/3 papryki
5 czarnych oliwek
garstka orzeszków ziemnych niesolonych
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 łyżeczka octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sezamu
Opis

Kapustę oczyść i posiekaj w paski. Pomidorki umyj i przekrój na ćwiartki. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Wszystko wrzuć do miski. Dodaj oliwki i posyp orzeszkami ziemnymi. 

Przygotuj sos: 2 łyżki sosu sojowego wymieszaj z 1 łyżeczką octu ryżowego. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Dodaj 1/2 łyżeczki startego imbiru do sosu sojowego z octem i dobrze wymieszaj. Polej sałatkę sosem. 

Na suchej, rozgrzanej patelni podpraż 3 łyżki sezamu (ok. 1/2 min). Uprażonym, ciepłym sezamem posyp sałatkę.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
25 min.
Dania główne