Sałatka z kalarepką
Składniki
1/2 kalarepki
4 liście sałaty masłowej
1/3 cebuli czerwonej
10 g sera koziego
5 dużych oliwek nadziewanych migdałami
1/2 łyżeczki masła
1 łyżka płatków migdałowych
listki świeżego oregano do dekoracji
szczypta pokruszonych suszonych czerwonych papryczek chilli
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka musztardy francuskiej Dijon
1zabek czosnku
1 cebulka szalotka
2 szczypty cukru brązowego
2 łyżki soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj sos: oliwę z oliwek wymieszaj dokładnie z sokiem z cytryny, dodaj musztardę. Czosnek i cebulę posiekaj dość drobno, wyciśnij przez wyciskarkę do czosnku i dodaj do oliwy. Całość przypraw cukrem, solą i pieprzem.

Kalarepkę obierz i umyj, a następnie pokrój na cienkie plasterki. Masło stop na patelni na wolnym ogniu (zbierz pianę z wierzchu) i podsmaż na nim kalarepkę (ok. 1 minuty), następnie oprósz chilli. Sałatę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ser kozi pokrój w kostkę. Sałatę wymieszaj z sosem, obłóż ją kawałkami podsmażonej kalarepki, dodaj oliwki, posyp płatkami migdałowymi, cebulką i serem kozim. Udekoruj świeżymi listkami oregano.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Desery