Sałatka z kalarepką i orzeszkami pinii
Składniki
1 kalarepka
1 średnia marchewka
1 łyżka stołowa posiekanej zielonej pietruszki
1/2 pęczka zielonej cebulki ze szczypiorku
garść orzeszków pinii
Sos:
15 ml soku z limonki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Opis

Kalarepę i marchewkę umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój: kalarepkę w cienkie plasterki a marchewkę w cieniutkie paseczki (możesz to zrobić nożem do warzyw). Pietruszkę i zieloną cebulę drobno posiekaj. Wszystkie warzywa przesyp do dużej miski.

Przygotuj sos: ząbek czosnku obierz i drobno posiekaj. W małej miseczce wymieszaj sok z limonki i oliwę, dodaj sól, pieprz oraz czosnek. Warzywa polej sosem, wymieszaj, a na koniec posyp orzeszkami pinii. Podawaj np. z pieczonym mięsem lub jako samodzielną małą przekąskę.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne