Sałatka z gruszką nashi, serem ricotta, orzechami i miętą
Składniki
2 gruszki nashi 
sok z 1/2 cytryny 
200 g sera ricotta 
30 ml oliwy extra virgine
50 g orzechów nerkowca 
100 g rukoli 
20 g miodu 
2 pomidorki koktajlowe do dekoracji 
2 gałązki mięty
Opis

Gruszki nashi pokrój na ćwiartki i wytnij z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je na jeszcze mniejsze kawałki. Przełóż do miski i przypraw sokiem z cytryny i miodem. Zostaw owoce, aby swobodnie przeszły smakiem i aromatem dodatków. 

Na półmisku rozłóż listki rukoli i przy pomocy łyżki pomiędzy rukolę nałóż serek. Dekoracyjnie poukładaj na sałatce zamarynowane wcześniej gruszki nashi. Posiekaj orzechy nerkowca i podpraż je na suchej patelni, aby odświeżyć ich smak. 

Gorącymi orzechami posyp sałatkę. Dodatkowo poszarp listki mięty i rozsyp je na wierzchu. Polej jeszcze sałatkę oliwą z oliwek – koniecznie tą najwyższej jakości, tłoczoną na zimno, aby wzbogacić aromat potrawy i udekoruj pomidorkami koktajlowymi.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne