Przepisy Sałatka z grillowanym łososiem w sosie teriyaki
Składniki
1 średniej wielkości filet z łososia
1/3 szkl. sosu teriyaki
2 cm imbiru
1 zielona papryczka pepperoni
1 cytryna
1 koper włoski
1 sałata, np. kolorowa
1 mała cebula czerwona
4 truskawki
garść czarnych oliwek
garść bazylii
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania
 alt=
1
Papryczkę posiekaj. Jeżeli nie chcesz, by danie było zbyt pikantne, usuń z papryczki pestki. Imbir obierz, np. przy pomocy łyżeczki i pokrój w drobną kostkę.
 alt=
2
Zetrzyj skórkę z cytryny na rybę.
 alt=
3
Posyp rybę imbirem i papryką.
 alt=
4
Polej rybę sosem teriyaki i przypraw pieprzem. Odstaw rybę w chłodne miejsce do zamarynowania na 1 godzinę.
 alt=
5
Posmaruj oliwą tacki do grillowania i ułóż na nich rybę.
 alt=
6
Grilluj rybę w średniej temperaturze przez 3–4 minuty z każdej strony. Cały czas podlewaj rybę pozostałą marynatą. Po ugrillowaniu odstaw danie do przestudzenia.
 alt=
7
Przygotuj sałatkę. Odetnij niepotrzebną część kopru.
 alt=
8
Odetnij tył kopru oraz obierz go z zewnętrznych warstw.
 alt=
9
Poszatkuj koper lub cieniutko pokrój.
 alt=
10
Odetnij szypułki truskawek i pokrój je.
 alt=
11
Cebulę pokrój w cienkie plasterki.
 alt=
12
Przygotuj dressing. W tym celu zblenduj bazylię z 5 łyżkami oliwy. Dodaj sok z 1/2 cytryny i dopraw solą.
 alt=
13
Ułóż wszystkie składniki w jednej dużej misce lub w kilku mniejszych.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8