Przepisy Sałatka z grillowanym kurczakiem w pikantnej marynacie i truskawkami
Składniki
8 udek kurczaka ze skórą (pałki)
mieszanka sałat z roszponką 
250 gramów truskawek
250 gramów pomidorów czereśniowych
8 łyżek oliwy
2 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki kuminu w ziarnach
2 łyżeczki kolendry w ziarnach
1 łyżeczka kozieradki (opcjonalnie)
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrego sosu typu Tabasco
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżka miodu
sól i pieprz do smaku
Opis

Żeby mięso było aromatyczne i chrupiące, trzeba nasmarować je odpowiednią marynatą. Zacznij od uprażenia na suchej patelni kuminu, kolendry i kozieradki. Ten proces uwolni olejki eteryczne i ułatwi rozcieranie. Praż kilka minut, następnie przenieś do moździerza lub blendera i zmiel na drobny proszek. W misce połącz 3 łyżki oliwy ze zmielonymi przyprawami, Tabasco, miodem, solą i pieprzem. Rozmieszaj i obtaczaj dokładnie kurczaka, także pod skórą. Całe mięso powinno być dokładnie pokryte marynatą. Odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej 24 godziny.

Rozgrzej grill i przypiecz wszystkie nóżki ze wszystkich stron, żeby zamknąć pory mięsa. Wtedy będzie soczyste w środku. Po tym odłóż kurczaka w spokojniejsze miejsce i grilluj, aż do uzyskania chrupiącej skórki. Wystudź udka i oddziel mięso od kości. Osobno odłóż skórę, a mięso pokrój na mniejsze kawałki. Skórkę można jeszcze umieścić w bardzo gorącym piekarniku, żeby stała się chrupiąca niczym chips. Kruchą skórkę pokrusz na mniejsze kawałki.

Z oliwy, wody, soku z cytryny, soli i pieprzu sporządź dressing, najlepiej w małym słoiczku, mocno nim potrząsając. Na talerzach połóż kolejno sałatę, skropioną sosem, pomidory, truskawki i mięso kurczaka. Wszystko posyp chrupiącą i pikantną skórką z kurczaka.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Desery