Przepisy Sałatka z grillowanym kurczakiem i bakłażanem
Składniki
1 filet z kurczaka
1 mały bakłażan
1/2 ogórka
200 g mieszanki sałat (np. rzymska, rukola, endywia i dębowa)
1 pomarańcza
200 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
40 ml oliwy z oliwek
przyprawa do grilla
sok z 1/4 cytryny
pieprz i sól
Dressing:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
2 łyżki octu balsamicznego 
70 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
1
Kurczaka dopraw solą, pieprzem i przyprawą do grilla. Dodaj sok z cytryny i 10 ml oliwy z oliwek.  Wstaw mięso na godzinę do lodówki. Bakłażana pokrój w plasterki i dopraw tak jak mięso, dodając 30 ml oliwy z oliwek. Po godzinie usmaż mięso i plastry bakłażana na patelni grillowej. Mięso pokrój na plastry.
2
Pomarańczę obierz ze skóry i powycinaj cząstki.
3
Ogórka pokrój wraz ze skórką na ukośne plastry. Pomidorki poprzekrawaj na połówki.
4
Składniki sałatki nałóż na drewnianą deskę. W osobnej miseczce wymieszaj musztardę z octem balsamicznym i miodem. Następnie dodaj oliwę z oliwek i energicznie wymieszaj całość. Gotowym dressingiem polej sałatkę. Sałatkę podaj z lampką czerwonego wina i świeżym białym pieczywem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
45 min.
Zupy
3 miesięcy temu
15 min.
Desery
3 miesięcy temu
25 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
5 min.
Napoje