Sałatka z fasolki
Składniki
100 g sera lazur
4 cienkie plasterki surowego wędzonego boczku
70 g zielonej fasolki szparagowej
50 g mrożonego zielonego groszku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
Dressing:
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
sok z 1/2 limonki
30 ml oliwy z oliwek
Opis

Groszek mrożony przepłucz na sitku. Fasolkę opłucz i obierz z włókien, a następnie gotuj na parze przez 5–7 min. W tym czasie rozgrzej masło na patelni, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i od razu wsyp na patelnię opłukany groszek. Poruszając patelnią, podrzucaj groszek i smaż tylko do momentu aż groszek stanie się jaskrawozielony. Ser pokrój w cienkie plastry.

Fasolkę wyłóż na talerz, połóż na nią plastry sera. Podsmaż na patelni plasterki boczku na chrupko i połóż na fasolce z serem, posyp przygotowanym groszkiem.

W małej miseczce zmieszaj miód, musztardę i sok z limonki. Następnie powoli, cały czas mieszając sos, dolej oliwę. Otrzymanym dressingiem PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING polej sałatkę. Całość posyp natką pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
70 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne