Sałatka z duszonymi karczochami i smażonymi ziemniakami
Składniki
1/3 op. mieszanki sałat Verde
1 karczoch
1 ziemniak
1 pomidor
1 cytryna
1/3 łodygi selera naciowego
1/3 czerwonej cebuli
1 łyżka świeżego koperku
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka parmezanu
przyprawy: sól, pieprz
Sos:
1 łyżka czerwonego octu winnego
3 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy, najlepiej dijon
1 łyżka posiekanej bazylii
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj sos: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj wraz z przyprawami i bazylią, na jednolitą emulsją.

Karczocha obierz z wierzchnich twardych liści, odkrój łodygę tuż u nasady. Odkrój również liście karczocha do 1/2 lub 1/3 jego długości. Przekrój go wzdłuż na pół i ze środka usuń suchą część. Aby zapobiec czernieniu karczocha, do miski wlej wodę z sokiem z 1 cytryny i zanurz go w niej. Mocz nawet 1 godzinę. Zakwaszanie wody nie tylko zapobiega czernieniu karczocha, ale także poprawia jego smak (możesz go też jeść na surowo).

Karczochy pokrój w plasterki o grubości ok. 5 mm. Koperek umyj i drobno posiekaj. 1 łyżkę oleju rozgrzej na patelni, wrzuć karczochy, dodaj sól, pieprz. Smaż około 2 min. Następnie wlej kilka łyżek wody i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE ok. 10 min. Na koniec, gdy woda odparuje, posyp świeżo posiekanym koperkiem.

W tym czasie umyj i pokrój w kostkę pomidora. Cebulę obierz i umyj, pokrój w cienkie półplasterki. Seler naciowy obierz z łykowatej skórki i posiekaj w cienkie plasterki. Ziemniaka umyj i pokrój w plasterki. W rondelku mocno rozgrzej olej i usmaż w nim ziemniaki. Osącz je na papierze z nadmiaru tłuszczu. Mieszankę sałat Verde wymieszaj z pomidorami, selerem, cebulą. Dopraw sosem, wymieszaj, posyp smażonymi ziemniakami i kawałkami karczochów. Na koniec całość posyp parmezanem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
145 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Sałatki
2 miesiące temu
15 min.
Napoje