Brokuły umyj i nożem wykrój różyczki. Łodygi przytnij jak najbliżej kwiatostanu, a nas...
1 brokuł
1 papryka żółta
100 g sera greckiego feta
40 g suszonych pomidorów w oliwie
1 ząbek czosnku
30 g orzechów włoskich
20 ml oliwy extra virgin
sok z 1/2 cytryny
natka pietruszki
przyprawy: sól, cukier, świeżo mielony pieprz czarny
Brokuły umyj i nożem wykrój różyczki. Łodygi przytnij jak najbliżej kwiatostanu, a następnie każdą natnij jeszcze na krzyż. Dzięki temu łodyga ugotuję się w tym samym czasie co kwiaty.
W rondelku zagotuj wodę, przypraw ją solą i 1 łyżeczką cukru. Wrzuć do wrzątku brokuły i gotuj przez 2 min na średnim ogniu bez przykrycia. W tym czasie przygotuj miskę z zimną wodą i ewentualnie kilkoma kostkami lodu. Gorące brokuły przełóż do miski z lodem. Zatrzyma to proces gotowania i brokuły zachowają świeży zielony kolor. Następnie wyjmij je z wody i przyłóż do szklanej miski na sałatkę.
Paprykę umyj, wyjmij gniazdo nasienne i pokrój w kawałki równej wielkości. Dodaj do brokułów. Pomidory suszony odcedź z oleju i pokrój na podobnej wielkości kawałki co paprykę. Obierz czosnek i drobno posiekaj.
W małej miseczce przygotuj dressing PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING do sałatki: wlej sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Dodaj obrany i pokrojony w cienkie plasterki ząbek czosnku i posiekaną natką pietruszki. Dolej oliwę i jeśli lubisz 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Wymieszaj sos i wlej do sałatki.
Na suchej patelni podgrzej oczyszczone z łupek orzechy, dzięki czemu będą bardziej aromatyczne. Ser owczy feta pokrój nożem w dużą kostkę. Sałatkę przełóż do porcelanowej miski, udekoruj serem, orzechami oraz kilkoma listkami pietruszki.
Więcej informacji
Więcej informacji
© 2019 Tesco Polska Sp. z o.o.