Sałatka z boczkiem i serem pleśniowym w sosie winegret
Składniki
100 g boczku wędzonego
2 garście mieszanki sałat: botwinka, szpinak, rukola
8 pomidorków koktajlowych
6 plastrów sera pleśniowego (dowolnego)
Dressing:
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
1/2 małej cebuli
garść świeżej bazylii
1 łyżeczka ostrej musztardy
przyprawy: cukier, sól, pieprz
Opis

Przygotuj dressing PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING: cebulę obierz i posiekaj drobno, następnie zasyp cukrem i pozostaw na kilka minut, aby puściła sok. Cebulę umyj w zimnej wodzie i wyciśnij ją wraz z czosnkiem przez wyciskarkę. Dodaj oliwę, ocet, sól, pieprz, musztardę i listki świeżej bazylii – całość zmiksuj na gładką masę. Pozostaw na ok. 10 min, aby sos się przegryzł.

Boczek pokrój w plastry. Połóż go na folii aluminiowej i zapiekaj ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 230°, aby stał się chrupiący. Mieszankę sałat dobrze wypłucz i osusz. Na sałacie ułóż kawałki boczku, pomidorków koktajlowych i sera pleśniowego. Wszystko polej dressingiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
60 min.
Zupy