Sałatka z bobem i pomidorkami z dressingiem tymiankowym
Składniki
300 g bobu
250 g pomidorków koktajlowych
4 plasterki boczku wędzonego
1 marchewka
2 gałązki tymianku
2 gałązki natki pietruszki
50 ml oliwy
20 ml octu winnego
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Bób obierz ze strączków. Wsyp do gotującej się i przyprawionej solą wody. Gotuj przez ok. 15 minut. Bób powinien być miękki wraz z łupiną. Odsącz go z wody i przełóż do miski. Wlej oliwę i ocet. Przypraw dodatkowo świeżym tymiankiem. Nożykiem do warzyw obierz marchewkę. Tym samym nożykiem odcinaj paseczki. Będą idealnie cienkie i pasujące do sałatki. Pomidory przekrój na ćwiartki i dodaj do sałatki. Posiekaj i dodaj też natkę pietruszki. Przypraw sałatkę solą i świeżo mielonym pieprzem. Wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE boczek pokrojony w plasterki podsmaż na suchej patelni z dwóch stron. Jak tylko będzie chrupiący i zrumieniony, przełóż go na deskę i pokrój na kawałki. Sałatkę przełóż na półmisek i udekoruj chrupiącym boczkiem i listkami tymianku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 tygodnie temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
25 min.
Zupy