Przepisy Sałatka z awokado, mozzarellą i suszonymi pomidorami
Składniki
1 opakowanie mixu sałat Rosso Tesco
100 g mozzarelli
1–2 awokado
100–150 g suszonych pomidorów
50 g ziaren słonecznika
1/2 chleba tostowego
2 ząbki czosnku
mały pęczek bazylii
przyprawy: sól, pieprz
Sos winegret:
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Opis

Przygotuj sos winegret: sok z cytryny wymieszaj ze szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i oliwą z oliwek. Składniki powinny być ze sobą dobrze połączone.

Przygotuj tosty: kromki chleba tostowego natrzyj obranym czosnkiem, posmaruj z dwóch stron oliwą z oliwek, przekrój po przekątnej na pół i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200° na 4–5 min. Możesz też upiec tosty w tosterze.

Mieszankę sałat wsyp do miseczki. Dodaj wydrążone z miąższu avocado kulki, rozdrobnioną mozzarellę, suszone pomidory pokrojone w paski i posiekaną bazylię. Polej sałatkę przygotowanym sosem, przypraw do smaku solą, czarnym pieprzem i delikatnie wymieszaj. Na koniec posyp całość ziarnami słonecznika. Sałatkę podawaj z tostami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
6 miesięcy temu
30 min.
Dania główne
6 miesięcy temu
75 min.
Zupy
2 3 4