Sałatka z awokado i krewetkami
Składniki
1 awokado
200 g krewetek koktajlowych
1/2 mango
1 czerwona cebula 
1 limonka
1/2 grejpfruta
30 ml oliwy
1/2 ząbka czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
50 g mieszanki sałat
3 gałązki kolendry
2 gałązki natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Awokado umyj, natnij wzdłuż dookoła i przekręć w dłoniach każdą połówkę owocu w przeciwnych kierunkach. Następnie wyjmij pestkę i obierz awokado ze skóry. Obrany owoc pokrój w kostkę, niezbyt małą, ponieważ awokado ma być wyczuwalne. Przełóż je do miski i przypraw od razu sokiem z limonki. Dzięki temu owoc po pierwsze zyska ciekawy i wytrawny posmak, a po drugie nie ściemnieje. 

Mango obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w podobnej wielkości kostkę co mango. Wymieszaj razem z mango. Obierz grejpfrut ze skóry wraz z białą osłonką. Wykrój segmenty miąższu pomiędzy błonami. Odciśnij sok wprost do miski z mango. Czosnek posiekaj i dodaj do przyszłej salsy. Przypraw teraz całość solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki i poszarpaną kolendrę. Wlej oliwę i wymieszaj sos. 

Krewetki koktajlowe odciśnij z nadmiaru soku i dodaj do awokado. Dodaj również segmenty z grejpfruta. Przypraw delikatnie solą i wymieszaj. Rozłóż na półmisku mieszankę sałat i polej sosem cytrusowym. Na wierzchu poukładaj awokado z krewetkami i grejpfrutem. Pokrój jeszcze szczypiorek i posyp nim dekoracyjnie sałatkę.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
5 min.
Napoje