Sałatka warzywna zawinięta w plaster szynki
Składniki
20 plastrów dowolnej szynki
2 jajka
2 spore ziemniaki
2 marchewki
4 łyżki groszku konserwowego
4 łyżki kukurydzy konserwowej
½ cebuli
1 łyżka majonezu
2 ogórki kiszone
1 pietruszka
kawałeczek selera
sałata do dekoracji
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler gotuj w mundurkach do miękkości przez ok. 30 min. Jajka ugotuj na twardo. W tym czasie pokrój w kosteczkę ogórki i obraną cebulę.

Wyjmij warzywa z garnka i ostudź w zimnej wodzie, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Wszystkie warzywa połącz ze sobą. Dodaj kukurydzę, groszek zielony i dużą łyżkę majonezu. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Całość wymieszaj.

Sałatkę porozkładaj na plastrach szynki  (ok. 1/3 długości plastra) i zawiń w ruloniki. Zepnij wykałaczką, a w powstałe otwory po bokach włóż liście sałaty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
25 min.
Dania główne