Sałatka warstwowa z warzywami
Składniki
1/2 kg papryki żółtej
1/2 kg ogórków gruntowych
700 g pomidorów koktajlowych
2–3 cebule
3 większe ząbki czosnku
6 liści laurowych
30 kulek ziela angielskiego
3 łyżeczki gorczycy
1 i 1/2 łyżki soli do przetworów (bez jodu)
2 łyżki cukru
3/4 szkl. octu jabłkowego
1 i 1/2 l przegotowanej, ostudzonej wody
Sposób przygotowania
1
Paprykę pokrój w paski.
2
Ogórki pokrój w grubsze słupki.
3
Cebule pokrój w grubsze półplasterki.
4
Obierz czosnek i pokrój go w plastry.
5
Rozłóż do słoików (wcześniej wygotowanych) ziele angielskie, liście laurowe i czosnek. Do każdego ze słoików dodaj po 1/2 łyżeczki gorczycy.
6
Włóż na dno słoików cebulę, paprykę i pomidory.
7
Na górze ułóż ogórki.
8
Przygotuj zalewę. Połącz wodę, ocet, sól i cukier. Wlej zalewę do wszystkich słoików. Zakręć nakrętki wcześniej wygotowane.
9
Pasteryzuj PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA słoiki przez 10 minut. Wyciągnij słoiki z wody i obróć do góry dnem. Pozostaw w takiej pozycji do wystudzenia.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
70 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
255 min.
Desery