Sałatka szopska
Składniki
10 pomidorków cherry
1 zielony ogórek
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1/2 pęczka zielonej pietruszki
200 g sera szopskiego (solankowy biały ser owczy) lub sera feta
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
ewentualnie suszony cząber
przyprawy: pieprz, sól
Opis

Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z octem do połączenia się składników. Dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj cząber. Odstaw na bok.

Pomidorki umyj i poprzekrawaj na połówki. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, umyj i pokrój w piórka. Warzywa przełóż do miski. Pietruszkę umyj i posiekaj drobno, następnie posyp nią warzywa, polej sosem i wszystko razem wymieszaj. Na koniec zetrzyj ser na tarce z dużymi oczkami i posyp nim sałatkę. Sałatkę możesz serwować do dań z grilla i drobiu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
5 miesięcy temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
90 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Zupy