Przepisy Sałatka śródziemnomorska
Składniki
1 duża cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 pomidory
1 czerwona cebula
1 mały ogórek
kilkanaście czarnych oliwek
1 op. sałaty
1 op. sera typu feta
6 plastrów szynki dojrzewającej
1/2 słoika suszonych pomidorów
6 plastrów twarogowego sera
100 ml jogurtu greckiego
100 ml zwykłego jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
kilka gałązek koperku
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania
1
Zacznij od roladek: cukinię pokrój w cienkie plastry, posyp solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz plastry pod zimną wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Posmaruj z dwóch stron oliwą z oliwek (użyj do tego pędzelka) i zgrilluj z obu stron, aż cukinia będzie lekko brązowa. 
2
Ułóż plastry na talerzu lub tacy i układaj po kolei: plaster sera twarogowego, plaster szynki dojrzewającej oraz odrobinę posiekanych suszonych pomidorów. Zwiń roladki i schowaj do lodówki na czas przygotowywania sałatki.
3
Na dużym talerzu rozłóż liście sałaty. Paprykę, pomidory i cebulę pokrój w plastry. Warzywa (poza pomidorami) zgrilluj, a następnie ułóż na sałacie. Zgrilluj również fetę, pokrój w cienkie plastry i ułóż na reszcie warzyw. Dodaj do całości oliwki i pokrojonego w cienkie plasterki ogórka. Na wierzchu ułóż pokrojone roladki z cukinii. Całą sałatkę polej sosem z jogurtu wymieszanego z wyciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i koperkiem. 
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Napoje
2 miesiące temu
210 min.
Desery