Sałatka na ciepło z kuskusem i kurczakiem
Składniki
300 g fileta z kurczaka
100 g pomidorów
100 g papryki czerwonej
100 g ogórka zielonego
350 ml bulionu drobiowego lub wywaru warzywnego
250 g kuskus błyskawicznego
skórka z 1/8 cytryny
3 gałązki natki pietruszki
3 gałązki mięty
30 ml oliwy
20 ml oleju
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka curry
przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka w proszku
Opis

Pierś z kurczaka oczyść i zamarynuj w oleju z solą, pieprzem, słodką papryką i 1/2 łyżeczki curry. Rozgrzej patelnię teflonową i usmaż pierś z kurczaka z każdej strony aż nabierze rumianego kolory. Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i podpiecz go w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° przez 10 minut.
 
W rondelku zagotuj bulion drobiowy z 1/2 łyżeczki curry. Do bulionu wsyp kuskus, przykryj pokrywką i odstaw z ognia. Umyj cytrynę, zetnij nożykiem do obierania jeden plasterek skórki i pokrój go w cienkie paski. Natkę pietruszki i miętę umyj i pokrój w paski, a następnie razem ze skórką cytrynową dodaj do rondelka z kuskusem. Wymieszaj kaszę i przykryj ponownie.
 
Umyj warzywa. Paprykę przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Pomidory pokrój na ćwiartki i wytnij nasiona. Paprykę, ogórka i łódki pomidorowe pokój w kostkę tej samej wielkości.

Kuskus z rondelka przesyp do miski, dodaj warzywa, przypraw sokiem z cytryny i oliwą oraz ewentualnie solą i pieprzem. Filet z kurczaka pokrój na plasterki. Kawałki mięsa, które pozostaną z krojenia posiekaj w małe kostki i dodaj do sałatki.

Przełóż sałatkę do miseczki. Na wierzchu poukładaj dekoracyjnie plasterki pieczonego kurczaka. Do dekoracji użyj listków mięty, natki pietruszki oraz plasterków cytryny.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
255 min.
Napoje
2 miesiące temu
90 min.
Desery