Przepisy Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Składniki
185 g tuńczyka w oleju
250 g kolorowego makaronu
3 łyżki kaparów
6 suszonych pomidorów z zalewy
1 czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
sok z 1/2 cytryny
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
60 ml oliwy z oliwek
przyprawy: sól
Opis

Makaron ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odsącz, cebulę obierz i pokrój w dowolny sposób. Paprykę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Suszone pomidory pokrój w paski. Ugotowany makaron przelej zimną wodą, odsącz i od razu wymieszaj z pokrojonymi pomidorami, cebulą, papryką, tuńczykiem i kaparami.
Przygotuj sos: zmiażdż ząbek czosnku i wymieszaj w miseczce z musztardą i sokiem z cytryny. Dolej oliwę z oliwek i energicznie wymieszaj. Polej sosem sałatkę i podawaj.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje