Sałatka grejpfrutowo-pomarańczowa
Składniki
​2 czerwone lub zielone grejpfruty
2 pomarańcze
ok. 10 zielonych oliwek
Sos:
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oleju winogronowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 płaska łyżeczka miodu
2 łyżki soku z cebuli
kilka listków melisy
przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz
Opis

Grejpfruty i pomarańcze obierz, wykrój z nich fileciki, przełóż je do miski i udekoruj oliwkami.

Przygotuj sos: przez wyciskarkę do czosnku wyciśnij sok z posiekanej cebuli wprost do miseczki, dodaj mód i wymieszaj całość dokładnie, aż składniki się połączą. Dodaj musztardę, oliwę i sok z cytryny. Mieszaj, aż składniki połączą się w gładką masę. Przypraw do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.

Gotowym sosem polej cytrusy z oliwkami i od razu podawaj. Sałatka doskonale smakuje z mięsem z kaczki lub drobiu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Napoje