Przepisy Sałatka cezar z grillowanymi krewetkami
Składniki
250 g krewetek mrożonych lub świeżych
1/3 sałaty masłowej, rzymskiej lub lodowej
1/3 op. rukoli
4 kromki chleba
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki płatków chilli
1/3 łyżeczki soli
parmezan
Sos:
2 żółtka
2 łyżeczki musztardy Dijon
8 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli
Opis

Oczyszczone i rozmrożone krewetki przełóż do miski. Dodaj płatki chilli, pokrojony w kostkę czosnek, sól i oliwę z oliwek. Całość wymieszaj i odstaw na 15 min. Sałaty opłucz i podziel na mniejsze kawałki.

Przygotuj sos: wyszoruj pod gorącą wodą jajka, przelej je wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Całość wymieszaj. Dodaj wolnym strumieniem oliwę. Wymieszaj energicznie, uzyskując jednolitą emulsję.

Odkrój skórkę w chlebie. Krewetki grilluj na dobrze rozgrzanym grillu po 3-4 min z każdej strony. Świeże powinny zmienić barwę na różową. Chleb grilluj do zbrązowienia. Na talerzach ułóż sałatę, pokrojony parmezan, krewetki i posyp sałatkę grzankami. Podawaj z sosem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Napoje
2 miesiące temu
30 min.
Zupy