Przepisy Sałata lodowa z gyrosem

Składniki

1 sałata lodowa
1 pierś z kurczaka (podwójny filet)
4 łyżki kukurydzy konserwowej
1 cebula
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
4 ogórki kiszone (średnie)
2 ząbki czosnku
10 łyżeczek majonezu (płaskie łyżeczki)
10 łyżeczek ketchupu łagodnego (płaskie łyżeczki)
3 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)
natka pietruszki (do dekoracji)
sól
pieprz czarny mielony
przyprawa do gyrosa (do mięsa)

Opis

Filet z kurczaka oczyść z błon i umyj, natrzyj przyprawą gyros i dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Oliwę rozgrzej na patelni i usmaż kurczaka z obu stron na rumiano. Następnie pokrój go w kostkę. Na talerzu ułóż kawałki sałaty lodowej, na niej usmażonego kurczaka, dodaj umyte i pokrojone w kostkę papryki, ogórka, odsączoną kukurydzę i cebulę. Do majonezu dodaj wyciśnięte ząbki czosnku i wymieszaj. Do sałatki dodaj ketchup i sos czosnkowy.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem