Sakiewki naleśnikowe z owocami
Składniki
1 szkl. mleka
1 żółtko
1i 1/2 szkl. mąki
1 roztrzepane białko
10 świeżych truskawek
15 świeżych malin
50 g cukru pudru
olej do smażenia
kilka listków świeżej mięty lub melisy
przyprawy: sól
Opis

Przygotuj ciasto na naleśniki: do miski wlej mleko i połącz je z żółtkiem i szczyptą soli. Cały czas mieszając, dodawaj powoli mąkę, a na koniec ubite na sztywno białko. Ubijaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli masa jest zbyt płynna, dodaj jeszcze trochę mąki. Smaż na złoto na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Pamiętaj, aby nie smażyć zbyt długo naleśników, bo staną się twarde i ciężko będzie je związać.

Po środku każdego naleśnika ułóż po 2 truskawki pokrojone na ćwiartki i 3 maliny. Przyprósz je cukrem pudrem do smaku. Ściągając naleśnik do góry, utwórz sakiewkę i zwiąż ją rafią. Smaż w głębokiej patelni na rozgrzanym oleju przez 1-2 min. Sakiewki przełóż na kawałek pergaminu, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Możesz podawać posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami z listkami mięty lub melisy.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
75 min.
Desery