Wieprzowinę wymieszaj z przyprawami i odstaw na bok. Czosnek i imbir obierz i posiekaj drobno, nastę...
50 g papieru ryżowego
100 g wieprzowiny mielonej
2 ząbki czosnku
1 białko
70 g kapusty pekińskiej
30 g suszonych grzybów chińskich
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka octu ryżowego
2 dymki
2 łyżki sosu sojowego
ok. 1/2 l oleju z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
przyprawy: sól, pieprz
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki oleju (najlepiej sezamowego)
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
Wieprzowinę wymieszaj z przyprawami i odstaw na bok. Czosnek i imbir obierz i posiekaj drobno, następnie podsmaż na oleju z orzeszków ziemnych. Grzyby przygotuj wg wskazówek na opakowaniu, następnie posiekaj je drobno. Kapustę umyj, wysusz i drobniutko posiekaj.
W woku lub na patelni rozgrzej olej i smaż mięso do momentu aż straci różowy kolor. Następnie dodaj grzyby oraz kapustę – dosmaż ok. 5 minut. Farsz wymieszaj z posiekaną dymką.
Papier namocz przez kilka sekund w chłodnej wodzie, następnie odcedź i połóż na desce. Na środku każdego papieru kładź farsz. Boki zwiń do środka i całość zawijaj w rulon – uważaj, aby nie naderwać papieru ryżowego. Końce papieru posmaruj białkiem, aby dobrze się skleiły.
Przygotuj sos słodko-kwaśny: sos sojowy, olej, ocet, cukier i koncentrat pomidorowy wymieszaj ze sobą w miseczce, a następnie przelej na patelnię i zagotuj.
W woku rozgrzej olej z orzeszków ziemnych i smaż sajgonki w głębokim tłuszczu, obracając je delikatnie. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym lub skropione sosem sojowym.
Więcej informacji
Więcej informacji
© 2019 Tesco Polska Sp. z o.o.