Sajgonki z kapustą
Składniki
15 płatów papieru ryżowego
1 łyżka wody na 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (do zaklejania sajgonek)
Farsz:
200 g kapusty kiszonej
garść grzybów mung
100 g makaronu z fasoli mung
1 marchewka
5 średniej wielkości pieczarek
1 cebula
sos sojowy
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Kapustę lekko odsącz z soku i drobno posiekaj. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w cieniutkie paseczki. Grzyby mung zalej gorącą wodą i odstaw na 5 min. Chiński makaron zalej gorącą wodą z sosem sojowym i również odstaw na 5 min.

Do kapusty dodaj pokrojone warzywa i podsmaż chwilę na niewielkiej ilości oleju. Grzyby odsącz i posiekaj, a makaron pokrój. Dodaj grzyby i makaron do kapusty. Farsz dopraw solą, sosem sojowym i przyprawami, a następnie wymieszaj i odsącz.

Przygotuj miskę z ciepłą wodą o średnicy nieco większej niż papier ryżowy. Zanurz w niej papier ryżowy (na kilka sekund), aby zmiękł. Następnie wyłóż papier na blat i nałóż łyżkę farszu na górny brzeg. Lekko zawiń do dołu, następnie zawiń prawy i lewy brzeg ku środkowi i całość dość ciasno zroluj. Dolny brzeg papieru posmaruj wodą z mąką ziemniaczaną – dzięki temu rulon nie będzie się rozwijał.

Zawinięte sajgonki odstaw na chwilę, żeby odparowały, ale nie wyschły i nie stwardniały. Następnie smaż je na głębokim oleju, uważając, żeby się nie dotykały. Sajgonki można podawać z sosem sojowym doprawionym do smaku sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym, solą i pieprzem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Zupy