Ryż z krewetkami
Składniki
1 i 1/4 szkl. ryżu
250 g krewetek
250 g szynki gotowanej
2 jajka
2 ząbki czosnku
3 dymki lub 1 cebula
1/2 puszki zielonego groszku
ok. 3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka wina sherry lub wina ryżowego
4 łyżki oleju do smażenia
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 białko
przyprawy: sól
Opis

Ryż dokładnie opłucz i zalej 2 szklankami zimnej wody, następnie gotuj 20 minut pod przykryciem. Podczas gotowania nie mieszaj ryżu. Po ugotowaniu odstaw go do ostygnięcia.

Mąkę wymieszaj z solą i białkiem, następnie obtocz w niej krewetki. Na patelni lub w woku rozgrzej olej, dodaj wyciśnięty czosnek oraz krewetki, następnie wlej wino i wszystko razem smaż ok. 2 minut. Dodaj pokrojoną w paski szynkę, groszek i smaż kolejne 2 minuty stale mieszając.

Na 2 łyżkach oleju podsmaż ryż z posiekaną cebulką lub dymką. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Dwa jajka wymieszaj ze sobą, z sosem sojowym i na 1 łyżce oleju usmaż z masy jajecznej cienki omlet. Pokrój go na cienkie paski. Delikatnie wymieszaj z ryżem i podawaj.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
100 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
190 min.
Dania główne