Ryż opłucz kilka razy aż woda będzie klarowna, następnie zalej 2 szklankami zimnej wody (powinno jej...
400 g ryżu
2 szkl. wody
3 jajka
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
2-3 dymki
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
Ryż opłucz kilka razy aż woda będzie klarowna, następnie zalej 2 szklankami zimnej wody (powinno jej być ok. 2,5 cm ponad poziom ryżu – dzięki temu nie będzie się kleił). Ryż doprowadź do wrzenia, następnie gotuj aż większość wody wyparuje, a na powierzchni pojawią się dołki (ok. 15 min). Garnek w czasie gotowania przykryj pokrywką, ryżu nie mieszaj. Po ugotowaniu odstaw go do ostygnięcia – nie przelewaj wodą.
Jajka rozmieszaj z olejem sezamowym i solą. Wok rozgrzej na dość dużym ogniu, dodaj olej z orzeszków ziemnych. Gdy tłuszcz zacznie dymić, dodaj zimny ugotowany ryż i smaż ok. 3 minut stale mieszając. Następnie dodaj rozbełtane jajka i smaż mieszając, aż do momentu ścięcia się jajek. Dodaj sól i pieprz. Na końcu posyp dymką i wymieszaj. Podawaj od razu.
Więcej informacji
Więcej informacji
© 2019 Tesco Polska Sp. z o.o.