Przepisy Ryż po chińsku

Składniki

​400 g ryżu

2 szkl. wody

3 jajka

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

2-3 dymki

przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony

Opis

Ryż opłucz kilka razy aż woda będzie klarowna, następnie zalej 2 szklankami zimnej wody (powinno jej być ok. 2,5 cm ponad poziom ryżu – dzięki temu nie będzie się kleił). Ryż doprowadź do wrzenia, następnie gotuj aż większość wody wyparuje, a na powierzchni pojawią się dołki (ok. 15 min). Garnek w czasie gotowania przykryj pokrywką, ryżu nie mieszaj. Po ugotowaniu odstaw go do ostygnięcia – nie przelewaj wodą.

Jajka rozmieszaj z olejem sezamowym i solą. Wok rozgrzej na dość dużym ogniu, dodaj olej z orzeszków ziemnych. Gdy tłuszcz zacznie dymić, dodaj zimny ugotowany ryż i smaż ok. 3 minut stale mieszając. Następnie dodaj rozbełtane jajka i smaż mieszając, aż do momentu ścięcia się jajek. Dodaj sól i pieprz. Na końcu posyp dymką i wymieszaj. Podawaj od razu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4