Ryż na zielono
Składniki
600 g świeżego szczawiu
100 g ryżu
1 cebula
3 łyżki posiekanego koperku
sok z 1/2 limonki
150 ml wody
100 ml oliwy z oliwek
przyprawy: sól, biały pieprz
Opis

Szczaw umyj dokładnie w zimnej wodzie i osusz. Oliwę rozgrzej na patelni i podsmaż na niej posiekaną w kostkę cebulę. Wmieszaj szczaw, tak aby oliwa pokryła go dokładnie. Gdy szczaw pokryje się oliwą, dodaj sok z limonki, wodę i wszystko zagotuj. Następnie dodaj ryż wcześniej kilkukrotnie wypłukany w zimnej wodzie, sól i gotuj wszystko ok. 15 min, aż ryż wchłonie wodę i ugotuje się. Koperek umyj i posiekaj drobno. Dodaj go do ryżu i wymieszaj, przypraw pieprzem. Przed podaniem udekoruj świeżymi listkami szczawiu i posyp ponownie koperkiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
35 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
30 min.
Zupy