Przepisy Ryż na mleku z sosem borówkowym
Składniki
1 l mleka
40 g masła
150 g mrożonych borówek
150 g białego ryżu
80 g dżemu malinowego niskosłodzonego
80 g chleba pszenno-żytniego
1 łyżka cukru
przyprawy: sól
Dodatek do śniadania:
400 g jogurtu naturalnego
Opis

Na gotujące się mleko wsyp przebrany i opłukany ryż. Następnie dodaj małą szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut często mieszając. W drugim garnuszku zagotuj borówki z łyżką cukru i 50 ml wody. Gotuj przez 10 minut, a następnie sos przełóż do sosjerki. Przygotuj do podania składniki na kanapki (chleb, masło i dżem). Na talerz nałóż porcję ugotowanego ryżu i podawaj na ciepło z sosem borówkowym. W trakcie posiłku szykuj na bieżąco kanapki z dżemem. Doskonałym uzupełnieniem tego posiłku będzie mała szklaneczka jogurtu naturalnego.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
15 min.
Napoje