Ryż jaśminowy w mleku kokosowym z sosem imbirowym z mango
Składniki
150 g ryżu jaśminowego
400 g mleka kokosowego
1 mango
100 ml śmietanki
20 g imbiru
70 g cukru
2-3 gałązki świeżej kolendry
sól
Opis

Ryż jaśminowy jest jedną najszlachetniejszych odmian ryżu, dlatego wymaga szczególnej uwagi. Ryż wypłucz pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta bez mącznego odcienia. W szerokim garnku zagotuj mleko kokosowe z cukrem i szczyptą soli. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Dodaj do mleka kokosowego i gotuj ok. 3-4 minuty. Przecedź następnie płyn, aby pozbyć się włókien imbiru. Wlej mleko ponownie do garnka i wsyp ryż jaśminowy. Gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez ok. 15 minut, pamiętając aby często mieszać.

Mango obierz i wytnij pestkę. Zetnij miąższ od góry do podstawy, a następnie z górnego i dolnego brzegu owoca. Mango pokrój w kostkę i dodaj do ryżu. Gotuj jeszcze kilka minut, aż ryż przejdzie smakiem mango. Na sam koniec dolej śmietankę i wymieszaj ryż. Przełóż do miseczek, a do dekoracji użyj mango i świeżej kolendry.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Przystawki
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Zupy