Przepisy Ryż basmati po indyjsku

Składniki

200 g ryżu basmati

1 cebula

1 ząbek czosnku

5 suszonych moreli

40 g rodzynek

30 ml oliwy z oliwek

ok. 350 ml bulionu warzywnego

2 cm świeżego korzenia imbiru

przyprawy: kardamon, cynamon, kolendra, anyż

Opis

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Morele pokrój w paski. Rozgrzej oliwę na patelni i dorzuć pokrojoną cebulę. Smaż ją do zeszklenia. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone morele, rodzynki i przyprawy (po szczypcie każdej). Smaż wszystko przez kilka sekund, po czym dorzuć ryż. Trzymaj na ogniu tak długo, aż ziarna ryżu staną się lekko szkliste. Dolej połowę bulionu warzywnego i przykryj. Gotuj na średnim ogniu jeszcze przez 15 min, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolej resztę bulionu. Tak przygotowany ryż można podawać jako dodatek do dań głównych a także jako samodzielną potrawę.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4