Ryba w ziołach prowansalskich
Składniki
1 kg ryby, np. flądry
2 cebule
1 i 1/2 szkl. oliwy z oliwek
2 cytryny
zioła prowansalskie po ok. 5 gałązek: rozmarynu, bazylii, oregano, majeranku i tymianku
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Gałązki świeżych ziół podziel na dwa bukieciki. Rybę umyj, oczyść, natrzyj solą oraz obłóż jednym bukiecikiem ziół. Następnie przykryj i odstaw na 45 min. Cebulę pokrój na krążki. Po tym czasie, wlej oliwę na patelnię i ją rozgrzej. Następnie wsyp cebulę i resztę ziół. Wszystko podsmaż. Włóż rybę i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 40 min. Potrząsaj od czasu do czasu patelnią, aby nie przywarła. Wyciśnij sok z cytryn i wylej go na rybę. Podawaj od razu lub także na zimno.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne