Przepisy Ryba w zielonym sosie z małżami
Składniki
600 g fileta z ryby ze skórą (dorsz, morszczuk lub łosoś)
500 g mrożonych małży
300 ml śmietany kremówki
1 i 1/2 pęczka natki pietruszki
1 brokuł
4 średnie marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
przyprawy: sól, pieprz
cytryna do dekoracji
Opis

Małże rozmroź przez noc w lodówce na dolnej półce. Rozmrożone dokładnie umyj. Natkę pietruszki, czosnek i śmietankę zmiksuj na jednolity krem.

Rozgrzej w garnku 1 łyżkę oleju, dodaj małże, śmietanę z pietruszką i duś ok. 5 minut. Dopraw małże solą i pieprzem. Wyciągnij te, które się nie otworzą. Ugotuj na parze pokrojoną w słupki marchewkę oraz brokuł podzielony na różyczki.

W międzyczasie usmaż rybę, kładąc ją na rozgrzaną patelnię skórą ku dołowi. Dopraw solą i pieprzem.

Na talerz wyłóż małże z sosem. Następnie ułóż marchewkę i brokuł, a na koniec rybę. Udekoruj danie listkami natki pietruszki oraz cząstką cytryny. Podawaj na ciepło.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8