Ryba po grecku
Składniki
½ kg filetów z ryby morskiej
sok z ½ cytryny
3 łyżki oliwy
natka pietruszki
przyprawy: sól
Sos grecki:
2 marchwie
1 pietruszka
½ selera
2 cebule
3 łyżki oleju
5 ziaren pieprzu
3 ziarenka ziela angielskie
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki mielonej
4 łyżki koncentratu pomidorowego
¾ szklanki wody
szczypta cukru
przyprawy: sól, liść laurowy
Opis

Filety ryby umyj i pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny i podsmażaj z obu stron na oliwie przez ok. 15 min. Posól do smaku.

Wykonaj sos: warzywa zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko przez ok. 10 min. na oliwie. Dodaj pieprz, sól, cukier, ziele angielskie, dodaj starty ząbek czosnku, paprykę i koncentrat. Duś całość na małym ogniu przez ok. 30 min. Sos powinien być gęsty, o smaku słodko kwaśnym. Rybę ułóż na półmisku i obłóż warzywami w sosie, dodaj pietruszkę do dekoracji.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 tygodnie temu
10 min.
Desery