Rustykalny schab faszerowany białą kiełbasą
Składniki
0,7 kg schabu wieprzowego bez kości
150 g białej kiełbasy surowej
1 łyżka majeranku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki chrzanu
70 g śliwek suszonych wędzonych
50 g masła
ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Opis

Schab oczyść z błon i umyj. Wzdłuż przez środek wytnij nożem otwór na nadzienie i włóż ząbek czosnku. Białą kiełbasę surową przetnij na końcach, aby można było swobodnie wycisnąć nadzienie. Wyciskając z osłonki, włóż do schabu całą kiełbasę. Wyrównaj nadzienie po obu stronach. Przypraw lekko schab z wierzchu solą i pieprzem. Posyp papryką i majerankiem. Mięso przełóż do rondla i wlej ok. 2 cm wody. Wstaw do pieczenia pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 150˚C na 1,5 godziny. Podlewaj regularnie sosem z pieczenia mięso, aby było soczyste. 

W tym czasie namocz śliwki wędzone, aby spęczniały. To ważne, ponieważ woda też wyciąga goryczkę dymu z wędzenia i pozostaje tylko przyjemny dymny posmak.  Po upieczeniu mięsa, przelej sos do rondelka, dodaj chrzan i śliwki. Zagotuj. Jeśli chcesz, możesz zagęścić sos lekko mąką, wymieszaną z masłem lub tylko dodać samo masło do smaku. Przypraw ewentualnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Schab pokrój na plastry i rozłóż na półmisku lub bezpośrednio na talerzu. Polej sosem i ułóż dekoracyjnie śliwki z sosu.       

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
75 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
25 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Desery