Przepisy Rumiany bulion z pieczonego kurczaka i warzywami
Składniki
1 cały kurczak
2 łyżki oleju arachidowego
1 marchewka
2 gałązki selera naciowego
2 ząbki czosnku
20 g imbiru
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 gwiazdka anyżu
1 kłącze trawy cytrynowej
3 gałązki bazylii
1 limonka
1 ostra papryka
3 gałązki kolendry do dekoracji
do smaku: sos sojowy, sos ostrygowy, pieprz czarny
Opis

Kurczaka w całości wstaw do formy do pieczenia. Natrzyj olejem arachidowym i piecz w temp. 180˚ przez 40 min, aż się dobrze zrumieni. Następnie wyjmij z piekarnika i przełóż na deskę do krojenia. Następnie przekrój na pół, a potem odetnij filet od udka. Odetnij skrzydełko, a udko podziel na pałkę i podudzie. Wszystkie kawałki mięsa przełóż do garnka. Dodaj zimną wodę oraz sos z pieczenia kurczaka.

Czosnek obierz, następnie wraz z imbirem pokrój w cienkie plasterki i dodaj do zupy. Od razu wlej 2 łyżki sosu sojowego i ostrygowego oraz dodaj kolendrę, anyż oraz przekrojone kłącze trawy cytrynowej.

Całość zagotuj, a następnie dodaj warzywa pokrojone w paseczki, w tym również ostrą paprykę. Gotuj na wolnym ogniu. Przypraw jeszcze aromatyczną zupę sokiem z limonki i pieprzem oraz sosem sojowym do smaku. Gotową zupę przelej do miseczki wraz z warzywami i kawałkami kurczaka. Całość udekoruj dodatkowo listkami kolendry i poszarpaną bazylią.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
35 min.
Zupy