Róże karnawałowe
Składniki
1 i ½ szklanki mąki
4 żółtka
1 łyżka spirytusu lub octu
3 - 4 łyżki gęstej śmietany
cukier puder do posypania
ok. 1/3 litra oleju lub ¾ kostki smalcu
Dekoracja:
dżem
Opis

Z żółtka, mąki, śmietany i łyżki octu wyrób ciasto. Kilka razy składaj, wałkuj i uderzaj tłuczkiem tak, aby utworzyły się pęcherze na powierzchni ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godz.

Następnie rozwałkuj ciasto jak najcieniej, przez cały czas podsypując mąką. Wycinaj okręgi o 3 rozmiarach.

Każde kółeczko ponacinaj w około nożem, 4 razy na głębokość ok. 2 cm. Następnie składaj kółka po trzy (od największego do najmniejszego), smarując środek białkiem z jajek (podczas łączenia ściskaj lekko krążki w środku tak, aby się skleiły).

Smaż róże na oleju lub roztopionym smalcu. Na koniec w sam środek róży nałóż łyżeczkę dżemu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy