Przepisy Rostbef z sosem truskawkowym
Składniki
2 rostbefy Tesco Finest
2 gałązki rozmarynu
wino czerwone wytrawne
2 garści jarmużu
olej
sól, pieprz
Sos truskawkowy:
300 g świeżych truskawek
2 cm imbiru
2 ząbki czosnku
1/3 cebuli
1–2 czerwone chilli 
1 i 1/2 łyżki octu winnego 
1 łyżka syropu klonowego Maple Syrup Tesco Finest
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania
1
Na dnie miski ułóż rozmaryn. Mięso lekko rozbij ręką i połóż na rozmarynie.
2
Zalej rostbef winem i odstaw na minimum 1 godzinę w chłodne miejsce.
3
Rozgrzej grilla i posmaruj ruszt olejem. Smaż mięso po 3–4 minuty z każdej strony. Odstaw mięso na 2–3 minuty. Przypraw solą i pieprzem. 
4
W międzyczasie jarmuż wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Dodaj szczyptę soli. Ułóż jarmuż na tacce do grillowania i trzymaj na rozgrzanym ruszcie przez 3–5 minut, kilkakrotnie przewracając.
5
Imbir obierz i drobno posiekaj. To samo zrób z czosnkiem oraz cebulą. Chilli przekrój na pół, pozbądź się ostrych pestek i pokrój w kostkę. W małym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, czosnek oraz imbir. Smaż ok. 30 sekund. Dodaj chilli i smaż minutę, cały czas mieszając. Dodaj pokrojone truskawki (2 pokrojone truskawki odłóż do dekoracji). Dodaj ocet i syrop klonowy. Całość gotuj na małym ogniu ok. 6 minut. Po tym czasie sos zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem. Posyp sos truskawkami do dekoracji. Mięso podawaj z chipsami z jarmużu oraz z sosem truskawkowym.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
15 min.
Desery
3 miesięcy temu
120 min.
Przystawki